Pagina's

maandag 23 november 2015

Rekenspel 122 Piet is verliefd spel

De Sinterklaasboeken, voorheen van DE, zijn sinds 2003 een groot succes. Dit  is het tweede jaar dat Unox de inmiddels bekende reeks uitbrengt. Johnny de Mol is nu een van de drie schrijvers van het Sinterklaasboek.  Samen met de Belgische illustrator Pieter Gaudesaboos schreef Johnny het boek ‘Piet is Verliefd’.
Het is een prachtig boekje. Het verhaal is ook voor jonge kinderen goed te volgen en de illustraties van Gaudesaboos zijn schitterend!





Voor jonge kinderen zijn betekenisvolle activiteiten een must. Pas als iets betekenis heeft wordt er door kleuters en jonge schoolkinderen geleerd. Na het lezen van dit grappige verhaal zullen de kinderen smullen van dit “Piet is verliefd spel”!



Het spel:

Groep:             1, 2,3,4
Materiaal:        20 harten met de cijfers van 1 tot en met 10 er op 

                        (evt. meer kaartjes)
Domein:           getallen
Doel:               het oefenen van de splitssommen tot 10
Vorm:              tweetallen

De harten liggen op de kop op de tafel. 1 Hart ligt open op tafel. Kind 1 pakt een kaart. Zijn de harten samen 10, dan mag het kind de harten houden. Zo niet dan wordt het hart op de kop naast de beginstapel gelegd. Dan pakt kind 2 een hart. Past deze wel? Dan mag het kind de beide harten houden.
Dan wordt opnieuw een hart van de startstapel open op tafel gelegd. En het spel gaat verder. Als de harten op zijn is de winnaar degene met de meeste combi's. 

Tip: 
Je kunt ook van twee of nog meer kaartspellen de rode harten kaarten gebruiken.

Variatie
Het boek gaat ook over cadeautjes. 
Klik hier voor kaartjes met cadeauplaatjes moeilijk
Klik hier voor kaartjes met cadeauplaatjes met cijfers eenvoudig

vrijdag 13 november 2015

Rekenspel 121 Pietenspel

Groep:           1,2, 
Materiaal:      het spelbord, dobbelsteen en 2 pietjes (of pionnen)
Domein:         getallen
Doel:              oefenen van cijfers

Vorm:             tweetallen





Print het speelbord.  U kunt het natuurlijk ook tekenen en het aantal schoorstenen uitbreiden voor meer deelnemers. Op school of thuis heeft u vast wel speelgoed Pietjes die u als pion kunt gebruiken.

De spelregels:

Elk kind spreekt van te voren een getal af. De een 3 en de ander bijvoorbeeld 5. Als je het afgesproken getal gooit, mag je je pion een steentje omhoog zetten. Welke Piet is het eerst bij de schoorsteen?

Variatie: 
Gebruik in plaats van een dobbelsteen, speelkaarten. Bv de 2,3 en 4. Leg de kaarten op de kop naast het speelbord. Het kind dat aan de beurt is mag 2 kaarten pakken en telt deze kaarten bij elkaar op. Dit is het aantal stenen dat de Piet mag klimmen. Een kaart wordt weer onderaan de stapel gelegd. Het volgende kind pakt er een kaart bij en telt deze weer bij elkaar op. 

Er is een kleuren variant voor peuters en jonge kleuters.

Klik hier voor het speelbord  in words
Klik hier voor het peuterspelbord 1 in words
Klik hier voor het peuterspelbord 2 in words

Klik hier voor het speelbord in PDF
Klik hier voor het peuterspelbord 1 in PDF
Klik hier voor het peuterspelbord 2 in PDF


woensdag 11 november 2015

Beter samen spelen Tafel van 10

In de Nationale Onderwijs week van 2014 is de brochure uitgebracht: Beter samen spelen, Tafel van 10. Onder regie van de Stichting Leerplan Ontwikkeling is hard gewerkt aan deze uitgave, die beschrijft welke krachtige functie spel, het spelen van spellen, in het onderwijs kan hebben. Spel is niet louter ontspanning, nadat het ‘echte’ schoolwerk is gedaan. Het spelen van spellen draagt bij aan de ontwikkeling van het leren van kinderen en hoort ook thuis in de ‘onderwijstijd’.
Het is jammer dat deze brochure niet meer onder de aandacht is gekomen. Daarom als nog een poging om via dit blog de aandacht er op te vestigen.





In deze uitgave worden 10 motieven, harde en houtsnijdende motieven gegeven, om spelen en spellen een belangrijke plaats te geven in de onderwijstijd. Steeds worden de voorbeelden toegespitst op rekenen besproken. Een aantal spellen die in de school worden gespeeld, zijn nauwkeuriger bekeken en mede beoordeeld op hun educatieve waarde.
Ook wordt aangegeven waaraan geschikte rekenspellen moeten voldoen om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Tussen de 10 motieven 

om het spelen van spellen een belangrijke plaats te geven in de onderwijstijd, worden ook een paar praktijkvoorbeelden beschreven. 


Een interessante brochure voor rekencoördinatoren en alle leerkrachten die rekenen een warm hart toedragen. 

Klik hier om de brochure te downloaden.



zondag 8 november 2015

Rekenspel 117 Cijfers schrijven

Groep:             1+,2
Materiaal:        geen
Domein:           getallen
Doel:                inoefenen van cijfersymbolen
Vorm:               klassikaal, kleine kring, tweetallen

Spel voor twee kinderen. Het ene kind schrijft een cijfer bij het andere kind op de rug. Welk cijfer is er geschreven?

Variatie
Een kind doet zijn ogen dicht en het andere kind schrijft een cijfer op de hand van het kind dat zijn ogen dicht heeft.

Variatie
Het kind schrijft het cijfer niet, maar geeft een aantal tikjes. Het andere kind geeft aan hoeveel tikjes het heeft gevoeld.

dinsdag 3 november 2015

Rekenspel 116 Sint Maartenspel

Groep:             ( 2) 3
Materiaal:        spelbord, dobbelsteen, 4 pionnen, potje met fiches 

Domein:           getallen
Doel:                getallenrij, optellen

Vorm:              2 tot 4 kinderen

.

1   Elk kind wat mee doet krijgt 3 bonusfiches uit de pot. De kinderen zetten hun pion op de rondjes bij de 1 bij Start. De eerste ronde gooien de kinderen de dobbelsteen. Degene met de hoogste worp mag beginnen. Komt het kind  op een appel of peer, dan mag het een fiche uit de pot pakken. Beloning voor een gezonde traktatie!
     Komt het kind op een snoepje? Dan betaalt het een boete: 1 fiche en 2 plaatsen achteruit.
     Het spel is uit als een kind precies op de 30 beland of als een kind blut is. De winnaar mag dan 3 fiches uit de pot nemen.Vervolgens wordt geteld welk kind de meeste fiches heeft! Die is de winnaar.

Tip:
Gebruik twee dobbelstenen en plak de 4,5,6 af en schrijf daar een extra 1,2,3 op.



Klik hier voor het spelbord words
Kijk hier voor het spelbord in PDF


Een prentenboek voorlezen en vervolgens spelen van een rekenspel met hetzelfde onderwerp maakt dat activiteiten in een betekenisvolle context worden geplaatst. Een schitterend boek over Sint Maarten is het prentenboek van Sint Maarten en het kleine beertje van Maja Dusikova.
Nu weer te koop bij Bol!








zondag 1 november 2015

Rekenspel 115 Nummeren

Groep:            5, 6, 7, 8
Materiaal:       speelveld van 5 bij 5 hokjes

Domein:         getallen
Doel:              logisch redeneren

Vorm:             klassikaal of in een groepjes


Nummeren werd bedacht door de Engelsman David Parlett. Het kan ook zonder nummers, maar met getallen telt het handiger.

Het speelveld is vijf bij vijf. Het eerste kind zet ergens in het veld, in een hok naar keuze, een 1. Het volgende kind zet, in een leeg hok dat in dezelfde horizontale of verticale rij ligt, het volgende cijfer, dus een 2. Vanaf nu telt de echte regel: elk kind zet het volgende cijfer in een leeg hok in dezelfde horizontale of verticale rij als het vorig geplaatste cijfer, zodanig dat er geen reeds gevulde hokjes tussen het vorige cijfer en het nieuw te plaatsen cijfer staat.

Degene die geen cijfer meer kan plaatsen verliest, en de winnaar krijgt zoveel punten als zijn laatst geplaatste cijfer.

De verliezer begint het volgende spel. Degeen die het eerst bij 50 punten is, wint de pot. Een kind mag opgeven als hij ziet aankomen dat hij verliest: daarmee kan hij de schade beperken. Ook dan krijgt de tegenstander zoveel punten als zijn eigen laatst geplaatste cijfer.



 
 




 





 





 





 






Van: Hans van Maanen