zondag 29 maart 2020

Rekenspel 263 Wij gaan op berenjacht

Groep:              1, 2, 3,4
Materiaal:        blad met beren( zie de links hieronder), dobbelsteen
Domein:           getallen
Doel:                bewerkingen 
Vorm:               in groepjes van 2 of meer





Na aanleiding van de beren die je nu overal voor het raam ziet staan, een berenrekenspel!  Print het speelblad A 2 x uit. Je kunt dit spel met 2 kinderen spelen of met meer. Het jongste kind mag beginnen. Het kind gooit met de dobbelsteen. Wat heeft het kind gegooid. Achter de beer dat getal zet het kind een kruisje. Dan gooit het volgende kind. Ook dit kind zet een kruisje achter het getal wat het heeft gegooid. Gooit het kind een getal, waar al een kruisje achter staat? Helaas, dan moet het kind een beurt overslaan. Wie heeft als eerste achter elke beer een kruisje staan?

Je kunt dit spel wel vijf keer spelen, want er zijn 5 notatie rijen. Of u gebruikt de hokjes in een keer. Dan duurt het spel wat langer. 

Variatie met twee dobbelstenen
Print het speelblad B 2 x uit. Het jongste kind mag beginnen. Het kind gooit nu met 3 dobbelstenen.  Het aantal ogen telt het kind op. Kan het dit al in een keer zeggen? Achter beren met het getal zet het kind  een kruis. Dan gooit de volgende. Ook dit kind zet een kruisje achter het gegooide getal. Gooi je al een getal, waar al een kruisje achter staat? Helaas.  Wie heeft als eerste achter elke beer een kruisje staan? 

Er is ook een blad waar je evt de stppen van de dobbelsteen op kunt zetten voor jongere kinderen. 
Of voor ouderen kinderen zelf getallen laten bedenken. Bv onder de 18 en dan het spel met 3 dobbelstenen spelen. Je kunt het kind ook eerst zelf beren laten tekenen. Zie het filmpje "Hoe teken ik een beer."

Voorbeeld van het speelblad. 



Klik hier voor een speelblad voor kleuters A
Klik hier voor een speelblad voor kleuters met lege vakjes....
Klik hier voor een speelblad voor groep 3 / 4   B

Klik hier voor een link voor een animatie van het boek
Klik hier voor de link voor een filmpje hoe je zelf een beer tekent




Geen opmerkingen: