zondag 25 januari 2015

Rekenspel 83 Zeeroverspel

Groep:             1, 2,3,
Materiaal:        sierstenen( evt. te koop bij bloemenwinkel of Action)

                        evt. een zeerovers cap met ooglap
Domein:           getallen
Doel:                tellen en herkennen van aantallen 
Vorm:               klassikaal of tweetallenU legt een aantal mooie stenen: "diamanten", op de tafel in de kring. Een van de kinderen is de zeerover. De andere kinderen doen hun ogen dicht. De zeerover haalt een paar diamanten weg. De kinderen doen hun ogen weer open. Hoeveel stenen zijn er geroofd? U kunt het spel wat extra aankleden door gebruik te maken van een 'echte" schatkist.

Als de kinderen het spel goed kennen, kan het evt .ook in tweetallen gespeeld worden.
Het spel gaat het zelfde als met de grote kring. Het verschil nu is dat u moet zorgen voor een grote pot met diamanten.  Minstens 10 extra, deze doet u in een schatkist. Als het kind dat moet zeggen hoeveel stenen er weg zijn het antwoord goed heeft, mag hij/zij een diamant pakken in zijn schatkist doen. Na 10 keer stopt het spel. Wie heeft de meeste diamanten gewonnen? Als kinderen het lastig vinden om te onthouden, maken ze een turflijstje. Een mooi stapje van concreet naar concreet/schematisch.


Variatie:
Dit spel kan natuurlijk ook met eikels. Met de kerst met kerstballen, met sinterklaas met pepernoten, met Pasen met eieren.....

Geen opmerkingen: