zondag 9 september 2018

Rekenspel 211 Jenga met tafels

Groep:             4,5,6,
Materiaal:        jenga spel
Domein:           getallen
Doel:               automatiseren van de tafels 
Vorm:              tweetallen, drietallen




Van een gewoon houten Jenga spel is snel en eenvoudig een tafelspel te maken. Met een stift schrijf je de tafelsommen zonder antwoorden op de blokken.
De blokken worden gestapeld in de vorm van een toren, elke laag bestaat uit drie blokken die plat naast elkaar liggen, en elke laag is loodrecht geplaatst op de vorige. 
Zodra de toren is gebouwd, mag het jongste kind beginnen. Het kind neemt een blok uit een willekeurige laag onder de bovenste 3 lagen en zegt dan het antwoord van de tafels. Is het antwoord goed, dan mag hij het blokje houden. Is het antwoord fout, dan legt hij het blokje op de toren. Hierbij mag slechts één hand worden gebruikt, de toren mag ook alleen met één hand tegelijk aangeraakt worden. Hierna is de beurt voorbij. Als het volgende kind van mening is dat de toren gaat omvallen, mag hij/zij nog 10 seconden wachten voordat de beurt verder gaat.
Het spel eindigt als de toren omvalt. Dan worden alle blokjes van de individuele kinderen geteld. Het kind met de meeste blokjes is de winnaar.

Tip:

geef kinderen die beginnen met oefen een tafelkaart als controle middel.

Variatie:

Je dit ook gebruiken met anderen automatiseringssommen. 

Geen opmerkingen: