vrijdag 3 april 2020

Rekenspel 264 Splitsen met eieren

Groep:             2,3
Materiaal:        plastic eieren, wijnbak met twee vakken, notatie blad eieren
Domein:           getalbegrip
Doel:                oefenen van de splitsingen tot 8
Vorm:               kleine kring met 2 of 3 kinderen



Ik zag bij de Action deze  plastic eieren. Allerlei ideeën ontsproten meteen aan mijn brein. In ieder geval splitsen. Een van de rekenbewerkingen die veel kinderen erg lastig vinden. 


Pak het aantal eieren dat je nodig hebt voor een splitsoefening. Bijvoorbeeld 4. Een kin gooit de eieren in de bak. Bedekt met het plankje snel een kant. Het andere kind zegt dan de splitsing. De kinderen controleren samen het antwoord. Klopt dit? Dan mag het kind een ei kleuren van het notatie blad. Dan mag het andere kind de eieren in de bak gooien en met het blad een gedeelte van de bak bedekken. Het andere kind zegt dan het antwoord.  Weer samen controleren. Is het antwoord goed, dan mag ook dit kind een ei kleuren van het notatie blad. Het spel stopt als een van de kinderen het notatie blad vol heeft.




Een andere vorm is dat het kind de eieren in de bak gooit. Het tweede kind noteert op een blad met een streep de verdeling van de eieren. Vervolgens gooit het tweede kind de eieren in de bak en kind 1 noteert de splitsing. Als het een splitsing gooit die het al heeft getekend is zijn beurt voorbij. Wie heeft het eerst alle splitsingen getekend?

Klik hier voor notatieblad 1 strook met 5 eieren

Klik hier voor notatieblad 2 blad  met 10 eieren

Zie hier een voorbeeld hoe kinderen de splitssom kunnen noteren







Geen opmerkingen: