woensdag 18 maart 2015

Rekenspel 91 Waar is het ei verstopt?

Groep:            1,2,3
Materiaal:      een mooi paasei
Domein:          meetkunde
Doel:                lokaliseren
Vorm:              klassikaal, groepjes
Zorg voor een mooi ei en verstop dit samen met de kinderen, terwijl een of twee kinderen (de zoekers) samen op de gang wachten. Daarna komen de zoekers binnen. De zoekers mogen op zoek gaan naar het ei. Ze mogen vragen stellen aan de kinderen. Deze geven tips: het ligt achter in de klas, voor het aanrecht langs lopen en bij het raam.

Als de kinderen het spel goed kennen, dan kunnen ze het spel zelf spelen in een klein groepje.

Variatie:
Teken met de kinderen samen een plattegrond van de klas. Plastificeer deze! Laat kinderen het pakje verstoppen. Met een uitwasbare stift tekenen ze de plek op de plattegrond. De zoekers mogen nu met de plattegrond in de hand het ei zoeken. Dit is een goede uitbreiding van de vaardigheid, omdat u dan functioneel de stap maakt van werkelijkheidssituaties naar het gebruik van een model. Bij het maken van een plattegrond mogen kinderen voorwerpen in de klas op plein eerst echt tekenen in een zichtbare vorm: stoel of boom. De volgende stap is op de plattegrond een kruisje dat een boom voorstelt.

Tip:
Tijdens het Sinterklaasfeest zorgt u voor een sinterklaaspakje en met Valentijn voor een mooi rood hartje. En met een verjaardag een cadeautje!


Tip:
Dit spel kun je ook buiten spelen. Laat kinderen eerst een plattegrond tekenen. Met stoepkrijt op het plein. Ze gebruiken een steentje om de plek van het ei te duiden.

Geen opmerkingen: