woensdag 26 april 2017

Set gevonden in de kringloop

Mijn dag is weer goed. Een zo goed als nieuw rekenspel Set, vond ik in de kringloop. Voor €1,00. Mijn dag kan niet meer stuk.De spelregels:

De start:

De kaarten worden geschud en op een gedekte stapel gelegd. De bovenste 12 kaarten worden in 3 rijtjes van 4 kaarten open neergelegd.
Op de kaarten staat een afbeelding met 4 verschillende eigenschappen: vorm, aantal, kleur en vulling. Elke eigenschap komt op 3 verschillende manieren voor:
de vorm is een rechthoek, ovaal of golf;
het aantal is 1, 2, of 3;
de kleur is rood, groen of paars;
de vulling is vol, leeg of gespikkeld.

Verder in het spel:

De spelers proberen in de 12 openliggende kaarten een set van drie kaarten te vinden, waarbij voor elk van de vier eigenschappen geldt dat het op alle drie de kaarten hetzelfde is of juist allemaal verschillend.
Voorbeeld: de kaarten die op de voorkant van de doos zijn afgebeeld vormen een set: het aantal en de vulling is hetzelfde, de kleur en de vorm is verschillend.
De speler die een set ontdekt, roept "Set!" en wijst de drie kaarten aan. Als deze kaarten een correcte set vormen, neemt hij de kaarten voor zich. De open plekken worden opgevuld met kaarten van de stapel en de volgende set kan gezocht worden. Als de aangewezen kaarten geen set vormen, dan volgt er een sanctie.
Het kan voorkomen dat de openliggende kaarten geen set bevatten. Er worden 3 nieuwe kaarten bijgelegd. Als nu een set wordt gevonden, worden de overgebleven openliggende kaarten weer in 3 rijtjes van 4 kaarten neergelegd.

Slot:

Het spel eindigt zodra geen set meer gevonden wordt en de trekstapel op is. Winnaar is de speler die de meeste sets heeft gevonden.

Bron: http://www.anderspel.nl/set.html

Klik hier voor een digitale versie

1 opmerking:

Buba Bajdocja zei

SET online: http://www.setgame.com/set/puzzle
:-)