donderdag 3 maart 2016

Week van het geld 14 tot en met 18 maart 2016

De Week van het geld 2016 vindt plaats van 14 tot en met 18 maart. Het doel van deze week is om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan!

Een paar bestaande spellen om het oefenen met geld te stimuleren vindt u hieronder. Op het blog onder de button geld vindt u spelideeën waar het geldrekenen wordt geoefend.

Het boodschappen spel:


Het boodschappenspel
Wat kosten de peren? Waar kun je worst en ham kopen? Heb ik nog genoeg geld voor tomaten? Wie slim inkoopt, is gauw weer met een volle tas thuis. Kinderen worden spelenderwijs vertrouwd gemaakt met het boodschappen doen. Zij oefenen het omgaan met geld en producten, leren prijzen te vergelijken en zelfstandig beslissingen te nemen.

Speeltijd: ca. 20 - 30 minuten

Leeftijd: 4 tot 7 jaar
Minpunt: duurt net iets te lang voor in de les

Familie Poen


Bij Familie Poen ontvangt degene die als eerste zijn kaarten kwijt is geld van zijn tegenspelers. Zo worden de munten over en weer geschoven, totdat één van de spelers geen geld meer heeft. 
Zodra een kind al zijn geld  kwijt is, tellen de spelers de waarde van hun munten bij elkaar op. Het kind die dan het meeste geld heeft, mag zich de winnaar van het spel noemen.  


Speelduur: 15 - 20 min
Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: 6 - 10 jaar


Voor een zelfmaak versie: klik hier


Wat doe je met zakgeldspel


Eindelijk, zakgeld! Maar wat doe je met je zakgeld? Heb je zin om over de kermis te lopen? Daar kun je eten kopen, geld verdienen of in attracties gaan. Maar als je een beetje geld spaart, kun je misschien wel een droomwens vervullen. Want wie zijn zakgeld slim inzet, wint. De kinderen beslissen zelfstandig, of en waarvoor zij hun geld uitgeven. Zo wordt het bewustzijn voor prijzen en rekenen met geld geoefend. 

Speelduur: 20 - 30 min
Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: 6 - 10 jaar


Zakgeld spel

Euro's sparen voor een nieuwe fiets!
Je leert geld verdienen en natuurlijk sparen met dit spannende Zakgeldspel. Wie heeft het eerst voldoende Euro's bij elkaar gespaard voor die fel begeerde fiets? Doel van het spel
Je spaart voor een nieuwe fiets. Gelukkig hoef je hem niet helemààl zelf te betalen. Dan zou het waarschijnlijk nooit lukken, want een nieuwe fiets is heel erg duur. Je moet zelf 10 euro's op je bankrekening hebben. Dan krijg je de rest van je ouders. Bij het begin van het spel heb je er nog maar 2, dus je moet meteen gaan sparen! Maar...in het midden van het speelbord zie je verleidelijke winkeltjes. In ieder winkeltje moet je minstens een ding kopen. Dus gaat het erom dit zo voordelig mogelijk te doen. Let daarom vooral op speciale aanbiedingen!


Speelduur: 20 - 30 min
Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: 6 - 10 jaar


Geld weetjes kwartetEen leuk en leerzaam Geld weetjes kwartet, waarbij kinderen spelenderwijze leren omgaan met geld. Uitgegeven in 2012 voor de week van het geld. Misschien nog ergens op school of via Marktplaats te verkrijgen.
Als je een kwartet hebt, kan je  iemand vragen om iets voor je te doen, zoals drinken halen, mop vertellen, liedje zingen enzovoort. Op elke kaart staan leuke foto's en weetjes over geld en alles wat daarmee te maken heeft! Bijvoorbeeld:
Hoe verdien ik geld? Heb ik een gat in mijn hand? Wat kan je met een
creditcard doen?
In het doosje zitten 36 extra grote speelkaarten en spelregels.


Speelduur: 20 min
Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: 6 - 10 jaarKlik hier voor de link naar de website Week van het geld.

Klik hier voor de site baar Eurowijs.nl een site met allerlei informatie voor lessen over geld.

Geen opmerkingen: