zondag 29 september 2019

Rekenspel 240 De wedstrijd van eend

Groep:            2+, 3, 4
Materiaal:       kaartjes met eendjes en een nummer,  vijver van een blauw vel papier

                         3 dobbelstenen
Domein:          getallen
Doel:               getalbegrip, eenvoudige bewerkingen,
Vorm:              tweetallen




De kinderen leggen  beide hun serie kaartjes van een eend voor zich neer. Kind 1 gooit met de dobbelstenen. Het gooit bv 1,6, en 4. Dan mag het de eendjes met 1, 6, en 4 in de vijver leggen. Maar het kind mag ook antwoord van de  alle kaartjes samen in de vijver leggen. Wie heeft als eerste eendjes in de vijver? Kun je geen kaartje of bewerking maken? Dan gaat je beurt zo voorbij.

Tip:

Bij jongere kinderen gebruik je de kaartjes tot 6 of 10  enz. Afhankelijk van de kaartjes kies je het aantal dobbelstenen.  

Tip:
Bij oudere kinderen kunnen je ook het aantal kaartjes dat de verliezer nog heeft liggen bij elkaar op tellen. Na 5 potjes bereken je wie de minste punten heeft. Die is de winnaar.

Klik hier voor de speelkaartjes

Het boek de Wedstrijd van Eend:

Eend heeft Pad, Egel en Otter op bezoek. De vrienden vervelen zich omdat ze niet naar buiten kunnen vanwege het slechte weer. Ze beginnen ruzie te maken over wie het beste kan duiken. Wanneer het droog is, stelt Eend voor om een wedstrijd te houden. Egel geeft punten omdat hij niet kan zwemmen. Om de beurt nemen Otter, Pad en Eend een duik en alledrie krijgen ze tien punten. Als Egel verdrietig is omdat hij geen kampioen is, geeft Eend hem tien punten voor het punten geven. Nu zijn ze allemaal kampioenen en dat gaan ze vieren

Geen opmerkingen: