donderdag 17 oktober 2013

Rekenspel 16 Zeeslag

Groep:             4+,5, 6,7,8
Materiaal:        Per kind: 2 x een  rooster met 7 vakjes, of meer vakjes 

                        een rood en groen potlood
Domein:           meten en meetkunde
Doel:                ruimtelijke oriëntatie, logisch denken en redeneren
Vorm:               tweetallenOm het spel uit te leggen is het handig om het een keer gezamenlijk te spelen. Verdeel de klas in groepjes van twee. Ieder kind tekent een rooster van 7 x 7 hokjes op ruitjespapier, met aan de onderkant van links naar rechts, de cijfers 1 tot en met 7 en aan de zijkant de letters A tot en met G. Of je kopieert het onderstaande rooster.


Op dat rooster (de zee) worden naar eigen inzicht van de kinderen met het rode potlood, vier boten ingetekend: - een torpedojager (4 hokjes)- een kruiser (3 hokjes)- een mijnenveger (2 hokjes)- een onderzeeboot (1 hokje). De boten mogen zowel horizontaal als verticaal worden getekend. De kinderen moeten hun eigen speelveld niet laten zien aan de ander.
 

Om beurten noemen de kinderen nu een vak op de 'zee' van de ander. Als een van de hokjes is geraden is de reactie 'boem', zo niet dan is de reactie 'plons'. Als de hele boot geraakt is, dan is de reactie “gezonken”. De bedoeling is om zo snel mogelijk de boten van de ander tot zinken te brengen. Op het eigen rooster houden de kinderen bij met het groene potlood welke vakjes de tegenspeler heeft genoemd. Op een tweede rooster van 7 x 7 houden de kinderen met rood bij welke vakjes ze zelf al genoemd hebben (hokjes merken).

Variatie:
* Maak het spel moeilijker door meer boten te gebruiken of teken een rooster met meer hokjes.G
 
F
 
E
 
D

 C
 
B

 A
 

 
1


2
3
4
5
6
7


Idee: @manja.weblog.nl

Tip:
Plastificeer het rooster en gebruik een uitwasbare stift! Bespaart op het kopieerwerk!

1 opmerking:

Lawrence zei

Speel het zeeslag spel online in verschillende speel modus. Dit spel is geschikt voor jong en oud net als de vele andere online strategie spelletjes die u geheel gratis kunt spelen op http://www.flashplay.nl/spelletjes/zeeslag/