donderdag 13 november 2014

Rekenspel 72 Blauwe bonen

Groep:             1,2,
Materiaal:        stevige plastic beker,  bonen
Domein:          getallen
Doel:               tellen, leren noteren in schema
Vorm:              tweetallen

Neem een krant en leg daarop een partij droge bonen. Met een spuitbus verf je bonen blauw. Bewaar de bonen in een pot.


Het spel zelf gaat als volgt:
Je speelt het met zijn tweeën. Pak een bekertje en doe daar een oneven aantal bonen in. Met oudste kinderen zeven, maar met jongere kinderen kun je er ook drie gebruiken en met oudere (of meer vaardige) kinderen natuurlijk veel meer. Zolang het maar een oneven getal is.
Spreek af wie welke kleur is: bruin of blauw.
Schud de bonen in de beker (á la Yahtzee) en gooi ze op tafel(op evt. een doek)


2014-10-07 12.43.14 (Copy)
Van welke kleur liggen nu de meeste bonen? Die heeft gewonnen! Dus als er meer met de blauwe kant omhoog liggen heeft die speler een punt.

2014-10-07 12.43.18 (Copy)Voor elk punt zet je een streepje op de scorelijst (optioneel, maar we leggen zo de koppeling met het platte vlak en het schematisch weergeven van een spelstand).2014-10-07 12.44.11 (Copy)


"En eigenlijk…is dat alles! In elk geval wat de spelregels betreft. Want in dit kleine, simpele spel zitten enorm veel vaardigheden verborgen. Tellen bijvoorbeeld. Groeperen van hoeveelheden (want er ontstaan steeds twee groepjes bonen). De begrippen meer, minder, meest, minst en evenveel (bij de scorelijst, evenveel punten) én het schatten daarvan, want de kinderen ontdekken dat je niet altijd de bonen hoeft te tellen om te zien wie de meeste heeft: ‘Dan zie je gewoon dat er heel veel blauw ligt. Of heel veel bruin. En die wint dan’." Juf Henrike
Met toestemming overgenomen van juf Henrike van www.kleuterklasse.nl

Tip:
Met Koningsdag maak je oranje bonen.  Bij het thema zeerovers verf je ze goudkleurig!

Geen opmerkingen: