zondag 23 november 2014

Rekenspel 75 Sinterklaas op drift.....

"Kinderen die veel lezen, schoppen het vaak verder in het onderwijs." André Kuipers

Sinterklaas op drift, een boek van de Unox reeks(voorheen DE). De kapitein van de stoomboot is ziek. Daarom staat Sinterklaas zelf achter het roer. Tot ongenoegen van de techniek-Piet die liever op zijn wegwijscomputer vertrouwt. Maar als Sinterklaas per ongeluk voor kortsluiting zorgt, ontploft de computer. Sinterklaas raakt de weg kwijt op zee. Helpen de poolster, een kompas en een zeekaart hem? Of heeft hij toch de techniek-Piet nodig die in allerijl aan een nieuwe uitvinding werkt? Klik hier voor de link van het digitale boek.
In de handleiding staan geen rekenspellen.  Juist het verwerken van het boek en kinderen te laten oefenen in betekenisvolle contexten, zijn voor mij aanleiding om een paar te bedenken. Wie ook nog ideeën voor me heeft mag ze mailen.

Klik hier voor de link naar het digitale boek


Groep:            1,2,3,
Materiaal:       voor elk kind een speelbord, fiches of pepernoten en een dobbelsteen
 
Domein:          getalbegrip
Doel:               tellen tot 6
Vorm:             groepjes van twee- of drietallen


De kinderen hebben een speelbord voor zich. Om de beurt gooien ze de dobbelsteen. Als je 2 gooit mag je op het rijtje met de twee rondjes de fiches leggen. Dan gooit de volgende. Die goot 3 bv. Dan plaatst dit kind de fiches op het rijtje van 3. Wie het eerst alle rijtjes klaar heeft heeft gewonnen.

Variatie:
Omdat het best een moeilijk boek is heb ik op verschillende niveaus speelborden gemaakt. Kies een naar keuze.  Natuurlijk kun je zelf ook regels bedenken die passend zijn bij je groep.

Spel 1 voor jongste kleuters klik hier

Spel 2 voor oudste kleuters en groep 3 klik hierSpel 3 voor groep 3 en 4 klik hier
Geen opmerkingen: